Wstrzymanie komornika
Krzysiek78 /

Wstrzymanie komornika a zajęcie rachunku VAT – czy po złożeniu wniosku bank nadal przekaże środki ze split payment?

Prowadzę małą spółkę z o.o. w branży instalacyjnej i od kilku dni próbuję ustalić, co się dzieje ze środkami, które wpadają nam na rachunek VAT. Mamy wszczęte postępowanie egzekucyjne na około 148 tys. zł i komornik zajął główny rachunek firmowy razem z subkontami technicznymi w banku. Część klientów płaci nam w split payment, więc pieniądze regularnie wpływają na rachunek VAT, mimo że normalny obrót na koncie praktycznie stanął. Jesteśmy na etapie składania wniosku restrukturyzacyjnego i księgowa zwróciła uwagę, że nie wiadomo, czy bank po samym złożeniu wniosku dalej będzie przekazywał te środki komornikowi. Najbardziej chodzi mi o nowe wpływy z faktur wystawionych już w tym miesiącu, bo kilka większych płatności ma wejść w przyszłym tygodniu. Nie wiem też, czy znaczenie ma to, że część zajęcia przyszła do banku wcześniej, a część należności od kontrahentów jeszcze nie została rozliczona. Czy ktoś miał sytuację, że po złożeniu wniosku o restrukturyzację komornik albo bank nadal ściągał pieniądze z rachunku VAT?

Dyskusja (1)

PrzemekUpadloscPrawo /
U mnie było tak, że samo złożenie wniosku o wstrzymanie egzekucji nie zatrzymało od razu tego, co bank już miał zajęte, także wpływy ze split payment dalej wpadały na rachunek VAT i były „pod blokadą”. Bank patrzył głównie na to, czy ma aktywne zajęcie i czy dostał formalne pismo o ograniczeniu albo uchyleniu, a nie na sam fakt, że wniosek został wysłany. Dopiero jak komornik albo sąd przesłał konkretną decyzję, bank przestał przekazywać środki dalej. Macie już jakieś potwierdzenie, że bank dostał informację o wstrzymaniu?