Wstrzymanie komornika
UpadloscMarek /

Wstrzymanie komornika a zajęcie wynagrodzenia – czy pracodawca przestanie potrącać pensję od razu?

Mam zajęcie wynagrodzenia u pracodawcy i co miesiąc część wypłaty idzie do komornika. Złożyłem w sądzie wniosek o wstrzymanie egzekucji, ale nie wiem, czy samo złożenie wniosku coś zmienia dla działu kadr. Czy pracodawca powinien od razu wstrzymać potrącenia z pensji, czy dopiero po otrzymaniu konkretnego postanowienia z sądu albo pisma od komornika?

Dyskusja (4)

Mirek90 /
Samo złożenie wniosku w sądzie zwykle nie powoduje jeszcze, że kadry przestaną potrącać wynagrodzenie. Pracodawca działa na podstawie zajęcia od komornika i będzie potrącał dalej, dopóki nie dostanie informacji o uchyleniu, zawieszeniu albo ograniczeniu zajęcia, najczęściej od komornika. Postanowienie sądu o wstrzymaniu egzekucji też musi faktycznie trafić do komornika, żeby ten wysłał odpowiednie pismo do pracodawcy. Masz już postanowienie sądu, czy na razie tylko potwierdzenie złożenia wniosku?
RadekOddluzenie /
Samo złożenie wniosku w sądzie zwykle nie wystarcza, żeby kadry od razu przestały potrącać pensję. Pracodawca działa raczej na podstawie konkretnego pisma, np. postanowienia o wstrzymaniu egzekucji albo informacji od komornika, więc masz już jakieś potwierdzenie z sądu?
Marta_Upadlosc / Odpowiedź do: RadekOddluzenie
RadekOddluzenie ma rację co do zasady: samo złożenie wniosku raczej nie daje kadrom podstawy, żeby zatrzymać potrącenia, dopóki nie ma konkretnego postanowienia albo pisma od komornika. Masz już decyzję sądu o wstrzymaniu, czy na razie tylko potwierdzenie złożenia wniosku?
DorotaUpadloscPrawo /
Samo złożenie wniosku w sądzie zwykle nie zatrzymuje jeszcze potrąceń u pracodawcy, bo kadry działają na podstawie zajęcia od komornika i dopóki nie mają informacji o jego uchyleniu albo zawieszeniu, będą dalej potrącać. W praktyce znaczenie ma dopiero postanowienie sądu o wstrzymaniu/zawieszeniu egzekucji albo pismo od komornika do pracodawcy, że potrącenia mają być zatrzymane. Dobrze też pamiętać, że nawet jeśli sąd wyda postanowienie, to musi ono jeszcze trafić do komornika albo trzeba je mu doręczyć, żeby wysłał odpowiednie pismo do zakładu pracy. Czy masz już jakieś postanowienie z sądu, czy na razie tylko potwierdzenie złożenia wniosku?