Wstrzymanie komornika
UkladJustyna /

Co zrobić w pierwszych 48 godzinach, żeby realnie wstrzymać komornika?

W piątek komornik zajął mi konto, a dziś dostałam jeszcze informację, że wierzyciel rozważa dalsze kroki, jeśli szybko nic nie ustalę. Czy w takiej sytuacji da się to naprawdę zatrzymać od razu, np. przez zgodę wierzyciela na zawieszenie egzekucji albo otwarcie restrukturyzacji, czy to działa dopiero po kilku dniach? Najbardziej zależy mi na tym, żeby przez ten czas nie schodziły kolejne pieniądze z rachunku i żeby nie ruszyli z zajęciem rzeczy w firmie. Jeśli ktoś przechodził to w praktyce, to proszę napisać, co faktycznie warto zrobić w pierwszych 24-48 godzinach, a co tylko brzmi dobrze na papierze. Nie chcę czegoś przegapić i potem obudzić się za późno.

Dyskusja (3)

MagdaUpadloscPrawo /
Da się zadziałać od razu, ale kluczowe są dosłownie pierwsze godziny, bo sam komornik zwykle nie wstrzyma nic „na słowo”. W praktyce najszybciej działa zgoda wierzyciela na zawieszenie egzekucji albo dobrze złożony wniosek restrukturyzacyjny, tylko trzeba to od razu puścić równolegle do wierzyciela, pełnomocnika i tam, gdzie trzeba formalnie. Jeśli chcesz zatrzymać schodzenie kolejnych pieniędzy z konta, to nie czekałabym kilku dni, tylko jeszcze dziś ogarnęła dokumenty i próbowała uruchomić procedurę natychmiast.
AgaUpadlosc /
Dokładnie tak to wygląda w praktyce: sam kontakt z komornikiem zwykle nic nie daje, jeśli za tym od razu nie idzie konkret po stronie wierzyciela albo sądu. Jeśli chcesz ogarnąć, co realnie zrobić w tych pierwszych 48 godzinach, to tu jest sensownie rozpisane: Jak natychmiast zatrzymać egzekucję komorniczą – skuteczne sposoby, które działają w praktyce — jest tam i temat zawieszenia na wniosek wierzyciela, i restrukturyzacji, i tego, co może zadziałać najszybciej przy zajętym koncie. Masz już kontakt z wierzycielem, czy dopiero próbujesz go złapać?
NorbertOddluzenie /
To prawda, sama rozmowa z komornikiem zazwyczaj niczego nie zatrzyma, jeśli równolegle nie ruszy temat po stronie wierzyciela albo sądu. W takich pierwszych 48 godzinach najwięcej daje szybkie dogadanie z wierzycielem o wstrzymanie egzekucji albo złożenie wniosku, który realnie blokuje dalsze działania, bo wtedy jest konkret, a nie tylko obietnice. Im szybciej to pójdzie formalnie, tym większa szansa, że z konta nie zejdą kolejne środki.