Upadłość konsumencka
EwaPoGodzinach /

Czy po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej można wyjechać do pracy za granicę?

Mam ogłoszoną upadłość konsumencką i pojawiła mi się możliwość legalnej pracy za granicą na kilka miesięcy. Nie wiem, czy w takiej sytuacji trzeba wcześniej coś uzgadniać z syndykiem i czy sam wyjazd może mieć wpływ na prowadzenie sprawy. Czy po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej można normalnie wyjechać do pracy za granicę?

Dyskusja (3)

Zosia_98 /
Tak, sam wyjazd do legalnej pracy za granicę po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej co do zasady jest możliwy, ale trzeba poinformować syndyka o wyjeździe i nowym źródle dochodu, bo może to mieć znaczenie dla kontaktu z tobą i dla ustalania, jaka część zarobków wchodzi do masy upadłości. Jesteś już po ustaleniu planu spłaty, czy sprawa jest jeszcze na etapie działania syndyka?
MikolajUpadlosc /
Tak, sam wyjazd do legalnej pracy za granicę po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej co do zasady jest możliwy, ale syndyk powinien wiedzieć o zmianie miejsca pobytu i o dochodach, bo może to mieć znaczenie dla przebiegu postępowania i ewentualnych spłat. Masz już ustalony plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze na etapie działania syndyka?
Basia81 /
Tak, sam wyjazd do legalnej pracy za granicę po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej co do zasady jest możliwy, ale znaczenie ma to, że cały czas trwa postępowanie i syndyk powinien mieć aktualne informacje o Twojej sytuacji. Chodzi głównie o dochody, miejsce pobytu i możliwość kontaktu, bo zarobki osiągane za granicą też mogą mieć wpływ na ustalenia w sprawie albo późniejszy plan spłaty. Sam wyjazd nie przekreśla upadłości, jeśli nic nie jest ukrywane i da się normalnie współpracować z syndykiem. Jesteś jeszcze na etapie działania syndyka, czy masz już ustalony plan spłaty?