Wstrzymanie komornika
PrawoKatarzyna
/
Wstrzymanie komornika a zajęcie zasiłku chorobowego z ZUS – czy po złożeniu wniosku ZUS nadal przelewa pieniądze komornikowi?
Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą w branży kosmetycznej i od dwóch tygodni jestem na zwolnieniu lekarskim, więc zamiast normalnych wpływów mam dostać zasiłek chorobowy z ZUS. Komornik prowadzi u mnie egzekucję na około 43 tys. zł i wcześniej zajął rachunek bankowy, na który zwykle wpływają wszystkie środki związane z firmą. Teraz jestem na etapie składania wniosku o wstrzymanie egzekucji i nie wiem, jak to wygląda w praktyce przy świadczeniu z ZUS, które ma być wypłacone jeszcze w tym miesiącu. Najbardziej interesuje mnie, czy jeśli wniosek zostanie już złożony, to ZUS może mimo to przekazać zasiłek do komornika albo czy wszystko zależy od momentu, w którym informacja dotrze do odpowiednich instytucji. Nie chodzi mi o wynagrodzenie od pracodawcy, bo nie jestem zatrudniona na etacie, tylko właśnie o świadczenie chorobowe wypłacane przez ZUS przy JDG. Sprawa jest dla mnie pilna, bo z tych pieniędzy opłacam czynsz za lokal i bieżące koszty leczenia. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to wygląda przy zajęciu zasiłku chorobowego po złożeniu wniosku o wstrzymanie komornika?