Wstrzymanie komornika
PrawoKatarzyna /

Wstrzymanie komornika a zajęcie zasiłku chorobowego z ZUS – czy po złożeniu wniosku ZUS nadal przelewa pieniądze komornikowi?

Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą w branży kosmetycznej i od dwóch tygodni jestem na zwolnieniu lekarskim, więc zamiast normalnych wpływów mam dostać zasiłek chorobowy z ZUS. Komornik prowadzi u mnie egzekucję na około 43 tys. zł i wcześniej zajął rachunek bankowy, na który zwykle wpływają wszystkie środki związane z firmą. Teraz jestem na etapie składania wniosku o wstrzymanie egzekucji i nie wiem, jak to wygląda w praktyce przy świadczeniu z ZUS, które ma być wypłacone jeszcze w tym miesiącu. Najbardziej interesuje mnie, czy jeśli wniosek zostanie już złożony, to ZUS może mimo to przekazać zasiłek do komornika albo czy wszystko zależy od momentu, w którym informacja dotrze do odpowiednich instytucji. Nie chodzi mi o wynagrodzenie od pracodawcy, bo nie jestem zatrudniona na etacie, tylko właśnie o świadczenie chorobowe wypłacane przez ZUS przy JDG. Sprawa jest dla mnie pilna, bo z tych pieniędzy opłacam czynsz za lokal i bieżące koszty leczenia. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to wygląda przy zajęciu zasiłku chorobowego po złożeniu wniosku o wstrzymanie komornika?

Dyskusja (4)

Arek84 /
Samo złożenie wniosku o wstrzymanie egzekucji zwykle nie powoduje jeszcze, że ZUS od razu przestaje przekazywać pieniądze komornikowi. Dopóki nie ma konkretnej decyzji albo informacji o zawieszeniu czy ograniczeniu zajęcia, instytucje zazwyczaj działają tak, jak wynika z już doręczonego zajęcia. Dużo też zależy od tego, czy komornik zajął tylko rachunek bankowy, czy poszło też zajęcie wierzytelności bezpośrednio do ZUS. Jeśli zasiłek wpłynie na zajęte konto, bank może go zablokować niezależnie od samego wniosku o wstrzymanie egzekucji. Jeżeli natomiast ZUS ma już zajęcie od komornika, to też raczej nie wstrzyma przelewu „sam z siebie” tylko dlatego, że dłużnik złożył wniosek. W praktyce znaczenie ma dopiero to, kiedy komornik albo sąd wyda pismo, które realnie zmienia bieg egzekucji. Dobrze też od razu sprawdzić w ZUS i u komornika, czy mają już jakąkolwiek informację o tym wniosku i czego dokładnie dotyczy zajęcie. Masz już potwierdzenie, czy komornik wysłał zajęcie bezpośrednio do ZUS, czy tylko siedzi na koncie bankowym?
Sylwia81 / Odpowiedź do: Arek84
Miałem podobną sytuację i u mnie samo wysłanie pisma nic od razu nie zmieniło, bo dopiero po informacji o wstrzymaniu komornik przestał dostawać przelewy. ZUS i bank działały po starych zajęciach, dopóki formalnie nic się nie zmieniło, więc przez chwilę pieniądze dalej były blokowane. Dopiero jak dokumenty faktycznie dotarły i zostały uwzględnione, ruszyło to w drugą stronę, ale trochę to trwało. Składałeś już wniosek tylko do sądu, czy komornik też dostał informację?
Tatiana_Restrukt /
Samo złożenie wniosku o wstrzymanie egzekucji zwykle nie blokuje jeszcze przekazywania pieniędzy komornikowi, dopóki nie zapadnie decyzja i ZUS albo bank nie dostaną informacji o wstrzymaniu. Jeśli zasiłek wpłynie na zajęty rachunek, bank może go nadal przekazać w ramach zajęcia, chyba że chodzi o świadczenie wyłączone spod egzekucji albo masz już formalne wstrzymanie — składałaś ten wniosek do sądu czy bezpośrednio do komornika?
NorbertOddluzenie /
Z mojego doświadczenia samo złożenie wniosku o wstrzymanie egzekucji jeszcze nie zatrzymuje automatycznie przelewów do komornika, dopóki ZUS albo komornik nie dostaną konkretnej informacji o wstrzymaniu, pieniądze potrafią dalej schodzić. U Ciebie zajęcie poszło bezpośrednio do ZUS czy tylko siedzi zajęty rachunek bankowy?