Wstrzymanie komornika
Agnieszka_Restrukt /

Wstrzymanie komornika a zajęcie czynszu od najemcy mieszkania – czy po złożeniu wniosku lokator nadal ma płacić komornikowi?

Prowadzę jednoosobową działalność w branży budowlanej i równolegle wynajmuję prywatnie mieszkanie, z którego czynsz do tej pory pomagał mi spłacać raty i bieżące koszty. Mam egzekucję na około 86 tys. zł i komornik kilka dni temu wysłał pismo do mojego najemcy, żeby czynsz wpłacał bezpośrednio do kancelarii. Jestem właśnie na etapie kompletowania dokumentów do złożenia wniosku, który ma wstrzymać dalsze działania komornika, ale nie wiem, co w praktyce dzieje się z takim zajęciem. Umowa najmu jest na czas określony, najemca płaci 3 200 zł miesięcznie i kolejny termin płatności wypada za tydzień. Najemca dopytuje mnie, czy jeśli złożę wniosek jeszcze przed terminem, to ma dalej robić przelew do komornika czy już normalnie do mnie. Nie chodzi o konto wspólne ani o wynagrodzenie z pracy, tylko wyłącznie o czynsz z najmu prywatnego. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to wygląda przy zajęciu wierzytelności z najmu po samym złożeniu wniosku?

Dyskusja (4)

Slawek_96 /
Samo złożenie wniosku zwykle jeszcze nic nie zmienia, więc dopóki nie ma postanowienia o wstrzymaniu albo uchyleniu zajęcia, lokator co do zasady dalej płaci tam, gdzie wskazał komornik, bo inaczej może mieć problem, że zapłata nie zostanie uznana. Chodzi Ci o wniosek o zawieszenie egzekucji do sądu, czy o skargę na czynności komornika?
Zuzanna96 / Odpowiedź do: Slawek_96
Tak to zwykle wygląda: samo złożenie pisma jeszcze nie blokuje skutków zajęcia, więc dopóki nie ma wyraźnej decyzji o wstrzymaniu egzekucji albo uchyleniu zajęcia wierzytelności z czynszu, najemca nadal powinien kierować wpłaty do komornika. Dla lokatora liczy się przede wszystkim to, co formalnie dostał z kancelarii, bo wpłata do właściciela mimo zajęcia może mu potem nie zostać zaliczona. U Ciebie kluczowe będzie więc, czy chodzi o zawieszenie postępowania, czy o zabezpieczenie/wstrzymanie konkretnej czynności, bo to robi różnicę w praktyce. Masz już złożony sam wniosek do sądu, czy dopiero kompletujesz dokumenty?
Darek_Oddluzenie /
Sam wniosek jeszcze niczego automatycznie nie wstrzymuje, więc dopóki nie ma postanowienia o zawieszeniu albo wstrzymaniu egzekucji, lokator zwykle dalej płaci zgodnie z pismem od komornika. Masz już coś z sądu albo od komornika na piśmie, czy dopiero składasz dokumenty?
KorneliaRestrukt /
Z samego złożenia wniosku zwykle jeszcze nie wynika, że zajęcie od razu przestaje działać. Jeśli komornik już zawiadomił najemcę o zajęciu wierzytelności z czynszu, to lokator zazwyczaj trzyma się tego pisma, dopóki nie dostanie nowej informacji o wstrzymaniu albo uchyleniu zajęcia. Inaczej może się bać, że zapłaci nie tam, gdzie trzeba, i potem będzie musiał płacić drugi raz. Dużo zależy od tego, jaki to dokładnie wniosek i czy sąd albo komornik wydał już jakieś postanowienie, a nie tylko kompletujesz dokumenty. Sam etap przygotowywania papierów raczej jeszcze niczego nie zmienia dla najemcy. Jeśli chcesz, opisz tylko, czy chodzi o wniosek do sądu o zabezpieczenie lub zawieszenie egzekucji, czy o coś składanego bezpośrednio do komornika. Masz już jakąś decyzję na piśmie, czy na razie tylko składasz wniosek?