Wstrzymanie komornika
Agnieszka_Restrukt
/
Wstrzymanie komornika a zajęcie czynszu od najemcy mieszkania – czy po złożeniu wniosku lokator nadal ma płacić komornikowi?
Prowadzę jednoosobową działalność w branży budowlanej i równolegle wynajmuję prywatnie mieszkanie, z którego czynsz do tej pory pomagał mi spłacać raty i bieżące koszty. Mam egzekucję na około 86 tys. zł i komornik kilka dni temu wysłał pismo do mojego najemcy, żeby czynsz wpłacał bezpośrednio do kancelarii. Jestem właśnie na etapie kompletowania dokumentów do złożenia wniosku, który ma wstrzymać dalsze działania komornika, ale nie wiem, co w praktyce dzieje się z takim zajęciem. Umowa najmu jest na czas określony, najemca płaci 3 200 zł miesięcznie i kolejny termin płatności wypada za tydzień. Najemca dopytuje mnie, czy jeśli złożę wniosek jeszcze przed terminem, to ma dalej robić przelew do komornika czy już normalnie do mnie. Nie chodzi o konto wspólne ani o wynagrodzenie z pracy, tylko wyłącznie o czynsz z najmu prywatnego. Czy ktoś miał podobną sytuację i wie, jak to wygląda przy zajęciu wierzytelności z najmu po samym złożeniu wniosku?