Restrukturyzacja
UkladJustyna /

Jak dokładnie działa dzień układowy przy zaległych fakturach?

Prowadzę małą firmę i jesteśmy na etapie rozmów o restrukturyzacji, ale mam problem ze zrozumieniem dnia układowego. Czy dobrze rozumiem, że wszystko, co powstało przed tą datą, może wejść do układu, a faktury po tej dacie trzeba już płacić normalnie na bieżąco? Zastanawia mnie też, co w sytuacji, gdy usługa była wykonana przed dniem układowym, ale faktura została wystawiona dopiero po nim. Nie chcę popełnić błędu, bo od tego zależy, komu możemy płacić teraz, a kto powinien czekać na układ. Czy wierzyciele z długami sprzed dnia układowego mają potem głosować nad układem, a ci od bieżących płatności już nie?

Dyskusja (3)

Maja_Upadlosc /
Co do zasady rozumiesz to dobrze: dzień układowy jest taką granicą między zobowiązaniami „starymi”, które mogą być objęte układem, a bieżącymi, które trzeba regulować normalnie, żeby nie pogarszać sytuacji firmy. Przy usłudze wykonanej przed dniem układowym ważniejszy może być moment powstania zobowiązania, a nie sama data wystawienia faktury, więc taka faktura wystawiona później nie zawsze oznacza automatycznie dług bieżący. W praktyce warto to sprawdzić z doradcą restrukturyzacyjnym na konkretnych dokumentach, bo od prawidłowego przypisania zależy lista wierzytelności i późniejsze głosowanie nad układem.
JakubUpadlosc /
Też bym patrzył przede wszystkim na moment powstania zobowiązania, a nie samą datę wystawienia faktury, bo przy usługach rozliczanych z opóźnieniem łatwo się na tym pomylić. Dla porządku warto sobie porównać konkretną umowę, protokół wykonania usługi i datę dnia układowego, bo od tego może zależeć, czy wierzytelność trafi do układu. Tu jest całkiem przystępnie opisane, jak ta granica działa w praktyce: Dzień układowy w restrukturyzacji - definicja, znaczenie, konsekwencje.
Janek98 /
Z tego co rozumiem, kluczowe jest raczej to, kiedy powstało zobowiązanie, a nie sama data wystawienia faktury. Jeśli usługa była wykonana przed dniem układowym, to taka należność zwykle traktuje się jako „starą” i może wejść do układu, nawet gdy faktura przyszła później. Po dniu układowym trzeba już pilnować bieżących płatności, bo ich nieuregulowanie może mocno utrudnić całą restrukturyzację.