Restrukturyzacja
JoasiaNaBiegu /

Ile realnie wychodzi restrukturyzacja poza samym wynagrodzeniem doradcy?

Jestem na etapie rozmów o otwarciu restrukturyzacji i im więcej pytam, tym mniej rozumiem, co finalnie wchodzi w koszt całej procedury. Wstępnie słyszę o wynagrodzeniu nadzorcy, ale pojawiają się też hasła o dodatkowych opłatach za przygotowanie dokumentów, głosowanie wierzycieli i późniejsze czynności w toku sprawy. Chciałabym wiedzieć, czy w 2025 roku da się w ogóle sensownie oszacować całość na początku, czy zawsze po drodze wychodzą rzeczy, których nikt wcześniej nie mówi wprost. Interesuje mnie też, jak to wygląda w praktyce przy małej firmie z kilkoma wierzycielami, a nie przy dużym przedsiębiorstwie. Jeśli ktoś przechodził ten etap, to będę wdzięczna za podpowiedź, na jakie koszty ukryte trzeba najbardziej uważać.

Dyskusja (3)

Slawek_96 /
Da się to wstępnie oszacować, ale raczej nie tylko po stawce samego nadzorcy, bo potem dochodzą jeszcze koszty przygotowania dokumentów, obsługi wierzycieli czy czynności wykonywanych już w toku postępowania. Zerknij sobie do Ile kosztuje doradca restrukturyzacyjny? Cennik i ukryte koszty w 2025 roku, bo ten materiał całkiem sensownie rozpisuje, co zwykle wchodzi w cenę i gdzie najczęściej pojawiają się te „dodatkowe” opłaty. Z mojego rozeznania wynika, że na początku najlepiej prosić o widełki dla całej procedury, a nie tylko o samo wynagrodzenie doradcy. Pytałaś ich już wprost, co jest w podstawie, a co liczą osobno?
RomekKomornik /
Da się to oszacować na starcie, ale zwykle tylko widełkowo, bo poza samym wynagrodzeniem nadzorcy dochodzą jeszcze koszty przygotowania dokumentów, obsługi wierzycieli, głosowania i różnych dodatkowych pism w toku sprawy. W praktyce dużo zależy od liczby wierzycieli, stopnia bałaganu w papierach i tego, czy postępowanie idzie spokojnie, czy pojawiają się spory. Ja bym przed podpisaniem czegokolwiek poprosił o rozpisanie, co jest w cenie podstawowej, a co będzie liczone osobno, bo wtedy nagle wychodzi, że „tania” oferta wcale nie jest taka tania.
MichalRestrukt /
Da się to wstępnie oszacować, ale moim zdaniem tylko w szerokich widełkach, bo poza samym wynagrodzeniem doradcy często dochodzą koszty przygotowania dokumentów, obsługi wierzycieli i różnych czynności, które wychodzą dopiero w trakcie. Dużo zależy od liczby wierzycieli, poziomu bałaganu w papierach i tego, czy sprawa idzie spokojnie, czy pojawiają się spory. Ja bym od razu prosił o rozpisanie, co jest w stałej cenie, a co może być doliczane osobno, bo wtedy łatwiej ocenić realny koszt całości.