Restrukturyzacja
PiotrDokumenty /

PZU krok po kroku - od czego realnie zacząć, żeby niczego nie zablokować?

Prowadzę małą firmę usługową i coraz poważniej rozważam PZU, bo zaległości zaczynają się nawarstwiać, ale działalność jeszcze normalnie działa. Najbardziej nie wiem, jaka powinna być prawidłowa kolejność działań, czyli kiedy rozmawia się z doradcą, kiedy ustala dzień układowy i w którym momencie wierzyciele są już formalnie objęci całą procedurą. Obawiam się też, żeby przez zły ruch nie wywołać niepotrzebnej paniki u kontrahentów albo nie zablokować sobie bieżących płatności i umów. Z praktyki bardziej interesuje mnie, jak to wygląda realnie tydzień po tygodniu, a nie tylko w teorii. Czy ktoś przechodził to ostatnio i może powiedzieć, na czym najczęściej przedsiębiorcy wykładają się na starcie przy PZU?

Dyskusja (3)

Sylwia81 /
Z tego, co sprawdzałam, przy PZU najważniejsze jest właśnie dobre ustawienie kolejności, bo najpierw warto skonsultować sytuację z doradcą restrukturyzacyjnym i dopiero potem ustalać dzień układowy, żeby nie zrobić ruchu, który coś skomplikuje. Wierzyciele są formalnie obejmowani procedurą już na etapie obwieszczenia, więc przedtem dobrze mieć przygotowany plan i komunikację, żeby nie wywołać niepotrzebnej paniki. W miarę jasno opisano to tutaj: Postępowanie o Zatwierdzenie Układu (PZU) – Procedura krok po kroku (2025) . To raczej sensowny materiał do poczytania na start, zwłaszcza jeśli chcesz zrozumieć, co po kolei dzieje się w praktyce.
MikolajUpadlosc /
Z tego co przerabiałem, najlepiej zacząć od spokojnej rozmowy z doradcą restrukturyzacyjnym, bo on pomoże ocenić, czy PZU faktycznie ma sens i ustawić bezpieczną kolejność działań. Dzień układowy ustala się już na etapie przygotowania całej procedury, a wierzyciele są formalnie obejmowani układem dopiero po obwieszczeniu w KRZ, więc wcześniej nie ma sensu robić nerwowych ruchów. W praktyce najgorsze jest działanie chaotyczne, dlatego warto najpierw poukładać dokumenty i plan, a dopiero potem uruchamiać procedurę.
EwaUpadlosc /
Z mojego rozeznania najrozsądniej jest zacząć od spokojnej rozmowy z doradcą restrukturyzacyjnym, bo on oceni, czy PZU faktycznie ma sens i pomoże ustawić kolejność działań tak, żeby niczego nie popsuć. Dzień układowy ustala się już na etapie przygotowania całej procedury, a wierzyciele są formalnie objęci dopiero po obwieszczeniu o ustaleniu dnia układowego w KRZ. Lepiej nie robić tego samodzielnie na wyczucie, bo faktycznie jeden zły ruch potrafi niepotrzebnie wywołać chaos.