Czy po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej można otworzyć nowe konto bankowe do wynagrodzenia?
Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i obecne konto osobiste sprawia mi sporo problemów, bo bank ograniczył część funkcji i trudno mi normalnie opłacać bieżące rachunki. Zastanawiam się, czy w takiej sytuacji można założyć nowe konto w innym banku wyłącznie do wpływu pensji i codziennych płatności, żeby normalnie funkcjonować. Nie chodzi o ukrywanie pieniędzy, tylko o zwykłe rozliczanie życia codziennego, bo pracodawca wymaga podania aktywnego rachunku do przelewu wynagrodzenia. Czy ktoś przerabiał taki przypadek? Czy syndyka trzeba o tym od razu poinformować?
Dyskusja (3)
IzaKomornik/
Co do zasady tak, po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej można otworzyć nowe konto do wpływu wynagrodzenia i bieżących płatności, bo samo posiadanie rachunku nie jest zakazane. Trzeba tylko pamiętać, że syndyk powinien wiedzieć o takim koncie, a wpływające tam środki nadal mogą podlegać zasadom postępowania upadłościowego, więc to nie działa poza całą procedurą. W praktyce wiele osób zakłada zwykły rachunek właśnie po to, żeby normalnie opłacać codzienne sprawy, ale dobrze wcześniej upewnić się, jak do tego podchodzi syndyk i dany bank. Masz już wyznaczonego syndyka i kontaktowałeś się z nim w tej sprawie?
Kacper_94/
Tak, co do zasady po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej można otworzyć nowe konto do wpływu wynagrodzenia i bieżących płatności, ale dobrze od razu poinformować o nim syndyka, żeby nie było potem nieporozumień co do wpływów na rachunek. Jeśli bank nie blokuje samego otwarcia konta, to takie zwykłe konto do codziennego funkcjonowania jest normalną sprawą, a syndyk i tak ocenia środki, które na nie trafiają.
Michalina88/
Tak, co do zasady po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej można otworzyć nowe konto do wpływu wynagrodzenia i bieżących płatności, bo przecież trzeba z czegoś normalnie funkcjonować. Trzeba tylko pamiętać, żeby niczego nie ukrywać przed syndykiem i najlepiej od razu zgłosić, że takie konto zostało założone oraz do czego służy. W praktyce wiele zależy też od banku, bo jedne podchodzą do tego spokojnie, a inne potrafią od razu blokować część funkcji. Masz już wyznaczonego syndyka i pytałeś go o to wprost?