Upadłość konsumencka
Szymon_Upadlosc /

Czy po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej komornik może dalej potrącać z pensji?

Po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej dostałem wypłatę pomniejszoną o potrącenie komornicze, mimo że byłem przekonany, że egzekucja powinna zostać wstrzymana. W dziale kadr usłyszałem, że mają jeszcze aktywne zajęcie i czekają na oficjalną informację o upadłości. Nie wiem, czy w takiej sytuacji takie potrącenie jeszcze się zdarza i czy później te pieniądze wracają do dłużnika. Zastanawiam się też, czy takie sprawy wyjaśnia się bardziej z pracodawcą, komornikiem czy syndykiem. Czy ktoś miał podobną sytuację? Ile trwało zatrzymanie potrąceń?

Dyskusja (6)

Zosia_98 /
Takie sytuacje się zdarzają, bo samo ogłoszenie upadłości i formalne dotarcie informacji do komornika oraz pracodawcy to często nie jest ten sam moment. Jeśli kadry jeszcze działały na podstawie aktywnego zajęcia, mogły potrącić pensję, a potem kwestia tych pieniędzy zwykle jest wyjaśniana już w toku postępowania upadłościowego. Dużo zależy od tego, czy potrącona kwota zdążyła już trafić do komornika albo wierzyciela, czy jeszcze była „w drodze”. Masz już postanowienie o ogłoszeniu upadłości i wiesz, kiedy dokładnie kadry je dostały?
PrzemekUpadloscPrawo / Odpowiedź do: Zosia_98
Też mam wrażenie, że często rozbija się to właśnie o moment, w którym informacja formalnie dotrze do kadr i komornika, więc samo potrącenie po ogłoszeniu upadłości jeszcze może się zdarzyć. A wiadomo już, czy te pieniądze zostały przekazane komornikowi, czy utknęły jeszcze po stronie pracodawcy?
Tatiana_Restrukt /
To się niestety czasem zdarza, jeśli kadry albo komornik nie mają jeszcze formalnie informacji o ogłoszeniu upadłości i zajęcie w systemie nadal widnieje jako aktywne. Samo potrącenie po tej dacie nie musi oznaczać, że wszystko przepadło, bo często potem trzeba wyjaśnić, gdzie te pieniądze trafiły i czy nie powinny zostać rozliczone już w ramach postępowania upadłościowego. Dużo zależy od tego, kiedy dokładnie ogłoszono upadłość i czy pracodawca dostał już zawiadomienie z sądu albo od syndyka. Masz już kontakt z syndykiem i potwierdzenie, od jakiej daty upadłość jest skuteczna?
MalgorzataUpadlosc /
Tak, w praktyce czasem jeszcze dochodzi do takiego potrącenia, jeśli kadry nie mają formalnie informacji o ogłoszeniu upadłości i dalej widzą aktywne zajęcie. Sama upadłość co do zasady wstrzymuje indywidualne egzekucje, ale między wydaniem postanowienia a obiegiem dokumentów bywa poślizg. Jeśli potrącenie poszło już po dacie ogłoszenia upadłości, to te pieniądze nie powinny po prostu „przepaść”, tylko trzeba ustalić, gdzie trafiły i na jakiej podstawie. Czasem zostają jeszcze przekazane komornikowi, a potem temat jest prostowany po otrzymaniu informacji z sądu albo od syndyka. Dobrze też od razu sprawdzić, czy pracodawca dostał już zawiadomienie o upadłości, bo to często wyjaśnia całą sytuację. U mnie albo u znajomych podobne opóźnienia się zdarzały, więc sam fakt jednego potrącenia po ogłoszeniu upadłości niestety nie jest czymś wyjątkowym. Kluczowa jest data ogłoszenia upadłości i data, kiedy kadry faktycznie dostały informację. Masz już wyznaczonego syndyka i podałeś tę informację do pracy?
KorneliaRestrukt / Odpowiedź do: MalgorzataUpadlosc
Też mam takie rozeznanie, że przez obieg dokumentów czasem jeszcze schodzi jedno potrącenie, zanim kadry dostaną formalne potwierdzenie i zdejmą zajęcie z wypłaty. Kluczowe jest chyba to, na jakim etapie te pieniądze jeszcze są, bo jeśli poszły dalej w ramach egzekucji już po ogłoszeniu upadłości, to potem zwykle trzeba to wyjaśniać z syndykiem albo komornikiem. Sama sytuacja więc nie musi być niczym nadzwyczajnym, ale dobrze ustalić, czy pracodawca dostał już oficjalną informację z sądu. Masz już wyznaczonego syndyka?
Jarek_Oddluzenie /
To się czasem zdarza, jeśli kadry jeszcze nie dostały formalnej informacji o ogłoszeniu upadłości i dalej mają w aktach aktywne zajęcie. Samo potrącenie w takiej sytuacji nie musi znaczyć, że komornik może już normalnie prowadzić egzekucję, tylko raczej że informacja jeszcze nie dotarła albo nie została wdrożona. Dużo zależy od tego, czy pieniądze zostały już przekazane komornikowi, czy jeszcze są po stronie pracodawcy, bo od tego zwykle zależy, jak wygląda ich zwrot. Masz już postanowienie sądu o ogłoszeniu upadłości i przekazałeś je do kadr albo komornika?