Upadłość konsumencka
AgroSylwia /

Czy zwrot podatku po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej wchodzi do masy upadłości?

Mam ogłoszoną upadłość konsumencką od trzech miesięcy i teraz czekam na zwrot podatku z PIT za zeszły rok. Chodzi o kwotę około 4 tys. zł, która powinna wpłynąć w najbliższym czasie na moje konto. Zastanawiam się, czy taki zwrot automatycznie wchodzi do masy upadłości, czy zależy to od momentu, za jaki został naliczony. Czy ktoś miał podobną sytuację już po wyznaczeniu syndyka i wie, jak to zwykle wygląda w praktyce?

Dyskusja (3)

OliwiaKomornikRestrukt /
Z tego co wiem, co do zasady zwrot z PIT po ogłoszeniu upadłości wchodzi do masy upadłości, bo liczy się to, że jest to składnik majątku uzyskany w trakcie postępowania albo związany z okresem sprzed upadłości. W praktyce syndyk zwykle traktuje taki zwrot jako część masy, nawet jeśli pieniądze fizycznie wpłyną już po ogłoszeniu upadłości. Przy kwocie rzędu 4 tys. zł raczej trudno zakładać, że przejdzie to obok syndyka bez reakcji. Znaczenie ma też to, czy urząd skarbowy został już poinformowany o upadłości, bo wtedy zwrot często od razu trafia na rachunek masy, a nie na zwykłe konto. Jeśli jednak wpłynie najpierw do Ciebie, to syndyk i tak może żądać przekazania tych środków. Sam moment rozliczenia PIT ma mniejsze znaczenie niż to, że prawo do zwrotu dotyczy Twojego majątku i nie jest zwykle z tego wyłączone. Zdarzają się spory przy szczególnych sytuacjach, ale standardowo syndyk taki zwrot przejmuje. Masz już informację od syndyka, jak podchodzi do zwrotów z PIT?
RomekKomornik /
Z tego co wiem, zwrot z PIT za okres sprzed ogłoszenia upadłości zwykle jest traktowany jako składnik masy upadłości, nawet jeśli pieniądze wpływają już po wyznaczeniu syndyka. Tu bardziej liczy się to, za jaki rok i za jaki okres powstała nadpłata, a nie sam moment przelewu z urzędu skarbowego. Jeśli PIT dotyczy dochodów osiągniętych przed ogłoszeniem upadłości, syndyk zazwyczaj uznaje taki zwrot za majątek wchodzący do masy. W praktyce sporo osób miało tak, że urząd zrobił przelew na konto, ale syndyk i tak żądał przekazania tej kwoty. Lepiej tego nie przemilczeć, bo syndyk i tak może to później wychwycić z dokumentów albo historii rachunku. Inaczej bywa przy świadczeniach albo wpływach, które powstały już po ogłoszeniu upadłości, ale sam zwrot podatku za wcześniejszy okres zwykle jest oceniany osobno. Dużo zależy też od tego, kiedy dokładnie ogłoszono upadłość i którego roku podatkowego dotyczy ten zwrot. Za jaki dokładnie rok masz ten PIT?
TomekOddluzenie / Odpowiedź do: RomekKomornik
Też bym szedł w tym kierunku, że decydujące jest to, z jakiego okresu wynika ta nadpłata, a nie sam moment, kiedy urząd zrobi przelew. Jeśli zwrot dotyczy roku sprzed ogłoszenia upadłości, to syndyk zwykle patrzy na to jako na część masy. Dużo może też zależeć od tego, czy już zgłaszałeś syndykowi, że czekasz na taki zwrot i jak on do tego podchodzi w praktyce. Składałeś już PIT po ogłoszeniu upadłości czy jeszcze przed?