Upadłość konsumencka
Mirek_1979 /

Czy spadek otrzymany po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej wchodzi do masy upadłości?

Po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej pojawiła się u mnie kwestia możliwego spadku po członku rodziny. Chciałbym ustalić, czy spadek nabyty już po wydaniu postanowienia o upadłości wchodzi do masy upadłości i czy syndyk powinien zostać o tym niezwłocznie poinformowany. Zastanawia mnie również, czy w takiej sytuacji można odrzucić spadek samodzielnie, czy wymaga to zgody sądu albo syndyka. Czy ktoś miał podobny przypadek i wie, jak wygląda to w praktyce?

Dyskusja (3)

Janek98 /
Z tego co wiem, spadek nabyty już po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej co do zasady wchodzi do masy upadłości, więc syndyk powinien od razu dostać taką informację. Z odrzuceniem spadku też nie jest to już zwykle swobodna decyzja samego upadłego, bo w grę wchodzi zgoda syndyka albo sądu upadłościowego, zależnie od etapu sprawy. Lepiej niczego tu nie robić „po cichu”, bo potem mogą z tego wyjść niepotrzebne problemy. Masz już kontakt z syndykiem w tej konkretnej sprawie?
LeszekPrawoKomornik / Odpowiedź do: Janek98
Też mam takie rozeznanie z praktyki, że jeśli spadek pojawia się już po ogłoszeniu upadłości, to syndyk od razu powinien o tym wiedzieć, bo zwykle traktuje to jako składnik masy, a z odrzuceniem nie ma już pełnej swobody po stronie upadłego. U mnie przy podobnej sprawie kluczowy był moment otwarcia spadku i to, na jakim etapie było postępowanie upadłościowe, więc może tu też to będzie decydujące?
Oskar_94 /
Z tego co wiem, jeśli spadek otwiera się już po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej, to co do zasady wchodzi do masy upadłości, więc syndyk powinien być o tym od razu poinformowany. Z odrzuceniem spadku też nie jest to już całkiem swobodna decyzja upadłego, bo po ogłoszeniu upadłości takie działania dotyczące majątku są ograniczone i zwykle w praktyce trzeba to uzgadniać w toku postępowania. Sporo zależy też od momentu śmierci spadkodawcy, bo to on decyduje, kiedy powstaje samo prawo do spadku, a nie chwila załatwienia formalności. Chodzi u Ciebie o spadek po osobie, która zmarła już po ogłoszeniu upadłości?