Upadłość konsumencka
Bogumila_Oddluzenie /

Czy zasiłek chorobowy po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej wchodzi do masy upadłości?

Mam ogłoszoną upadłość konsumencką od marca i teraz od kilku tygodni jestem na zwolnieniu lekarskim po operacji. Przez pierwszy okres dostaję jeszcze wynagrodzenie chorobowe od pracodawcy, a później ma być zasiłek z ZUS i nie wiem, czy syndyk traktuje to tak samo jak zwykłą pensję. Chodzi o kwotę około 4 tys. zł miesięcznie, więc dla mnie to ma duże znaczenie. Czy taki zasiłek wchodzi do masy upadłości i czy trzeba to osobno zgłaszać syndykowi, jeśli wcześniej dochód był tylko z umowy o pracę?

Dyskusja (9)

Michalina88 /
Co do zasady zasiłek chorobowy po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej jest traktowany podobnie jak inne bieżące dochody, więc syndyk może się nim interesować. Jeśli najpierw dostajesz wynagrodzenie chorobowe od pracodawcy, a potem zasiłek z ZUS, to w praktyce dla upadłości znaczenie ma to, że są to środki utrzymania wpływające już po ogłoszeniu upadłości. Nie oznacza to jednak, że cała kwota automatycznie „znika” do masy upadłości, bo zostawia się środki potrzebne na normalne utrzymanie. Przy około 4 tys. zł miesięcznie dużo zależy od tego, czy syndyk ustalił już zasady przekazywania części dochodu i czy masz plan spłaty albo dopiero etap likwidacyjny. Znaczenie ma też to, czy masz osoby na utrzymaniu i jakie są Twoje stałe koszty życia oraz leczenia po operacji. Sam zasiłek chorobowy nie jest zwykle traktowany gorzej niż pensja, ale też nie jest z automatu całkowicie wyłączony spod upadłości. W praktyce syndyk często patrzy na to tak jak na dochód, z którego można ewentualnie potrącać część ponad rozsądne koszty utrzymania. Masz już od syndyka ustaloną konkretną kwotę, jaką co miesiąc przekazujesz?
Aurelia_Komornik / Odpowiedź do: Michalina88
Też bym to rozdzielił na dwie rzeczy: samo źródło wypłaty i to, czy syndyk już ustalał Ci kwotę do zostawienia na życie. Jeśli to ma zastąpić normalny dochód, to syndyk faktycznie może to potraktować podobnie do pensji, ale dużo zależy od tego, czy zajmuje całość ponad określoną kwotę czy wcześniej coś Ci zostawiał. Znaczenie ma też, czy zasiłek będzie wpływał na konto, które syndyk już kontroluje. Masz już od syndyka albo sądu ustalone, jaka kwota miesięcznie zostaje Ci do dyspozycji?
IzaKomornik / Odpowiedź do: Aurelia_Komornik
Mam podobne obserwacje, że syndyk patrzy głównie na to, czy to jest bieżący dochód do utrzymania, a nie tylko skąd dokładnie idzie przelew. U mnie świadczenie chorobowe było potraktowane bardzo podobnie jak pensja, czyli nie zniknęło w całości, tylko zostawiana była kwota na normalne życie. Dużo zależało od tego, co syndyk już wcześniej ustalił i jaką miał wiedzę o kosztach utrzymania. Pisałeś już do syndyka, jak chce rozliczać ten zasiłek z ZUS?
MirellaKomornikRestrukt /
Co do zasady zasiłek chorobowy po ogłoszeniu upadłości też jest traktowany jak bieżący dochód, więc syndyk może brać go pod uwagę podobnie jak pensję. Nie oznacza to jednak, że cała kwota automatycznie trafia do masy, bo przy osobie zatrudnionej zwykle zostawia się środki potrzebne na utrzymanie, a sposób potrąceń zależy od tego, czy to jeszcze wynagrodzenie chorobowe od pracodawcy, czy już zasiłek z ZUS. W praktyce syndyk patrzy na źródło wpływu i na to, jakie ograniczenia potrąceń mają zastosowanie przy danym świadczeniu. Masz już od syndyka ustalone, jaka kwota z Twoich miesięcznych wpływów zostaje Ci do dyspozycji?
MichalRestrukt / Odpowiedź do: MirellaKomornikRestrukt
Tak to u mnie wyglądało, że syndyk patrzył na zasiłek chorobowy praktycznie jak na normalny bieżący wpływ, a nie jako coś „osobnego”, więc samo to, że to było z ZUS, niewiele zmieniało. Nie zabierali mi całej kwoty, tylko brali pod uwagę, ile realnie potrzeba na życie i opłaty, więc to nie działało automatycznie jeden do jednego. Przy 4 tys. zł miesięcznie dużo zależy jeszcze od sytuacji domowej i kosztów, jakie masz wpisane i pokazane syndykowi. Masz już ustalone z syndykiem, jaka kwota zostaje Ci co miesiąc do dyspozycji?
WeronikaRestrukt / Odpowiedź do: MirellaKomornikRestrukt
Tak to zwykle wygląda: zasiłek chorobowy po ogłoszeniu upadłości jest brany pod uwagę jako bieżący dochód, ale nie idzie do masy „w całości z automatu”, tylko syndyk patrzy też na to, ile musi Ci zostać do życia. Masz już od syndyka informację, jak liczy Ci potrącenia przy dochodach z chorobowego?
Asia_92 /
Co do zasady zasiłek chorobowy po ogłoszeniu upadłości jest traktowany podobnie jak inne bieżące dochody, więc syndyk może brać go pod uwagę przy ustalaniu, jaka część trafia do masy upadłości. Nie oznacza to jednak, że cała kwota z automatu przepada, bo obowiązują ograniczenia podobne jak przy wynagrodzeniu i musi Ci zostać kwota na normalne utrzymanie. Inaczej może wyglądać jeszcze wynagrodzenie chorobowe od pracodawcy, a inaczej późniejszy zasiłek z ZUS, więc dobrze sprawdzić, jak syndyk to u Ciebie liczy w praktyce. Masz już od syndyka informację, jak rozlicza Twoje bieżące wpływy?
Adam_84 /
Co do zasady zasiłek chorobowy po ogłoszeniu upadłości jest traktowany jak bieżący dochód dłużnika, więc syndyk może go brać pod uwagę podobnie jak pensję, ale nie powinno to oznaczać zabrania całej kwoty, bo zostają jeszcze ograniczenia potrąceń i kwota potrzebna na utrzymanie. Masz już ustalony z syndykiem plan przekazywania części dochodu albo na razie jeszcze nic w tej sprawie nie pisał?
RyszardPrawoKomornik /
Co do zasady zasiłek chorobowy po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej jest traktowany podobnie jak dochód za pracę, więc syndyk może brać go pod uwagę. Nie wygląda to jednak tak, że całe świadczenie automatycznie zabiera się do masy upadłości. Przy takich wpływach stosuje się ochronę jak przy innych świadczeniach związanych z utrzymaniem dłużnika, więc znaczenie ma też to, ile zostaje Ci na życie i jakie masz stałe koszty. Inaczej może być też oceniane wynagrodzenie chorobowe od pracodawcy, a inaczej późniejszy zasiłek z ZUS, choć w praktyce oba te wpływy syndyk zwykle widzi jako bieżący dochód. Jeśli to około 4 tys. zł miesięcznie, to raczej nie jest tak, że całość wejdzie do masy bez żadnych ograniczeń. Dużo zależy od tego, czy syndyk już ustalał Ci kwotę zostającą do dyspozycji i czy masz plan spłaty, czy jesteś jeszcze na wcześniejszym etapie postępowania. Dobrze też od razu zgłosić syndykowi, że teraz źródłem wpływu będzie chorobowe, żeby potem nie było nieporozumień. Masz już ustalone z syndykiem, jaka część pensji albo innych wpływów zostaje Ci co miesiąc?