Upadłość konsumencka
Monika_84 /

Czy odszkodowanie z OC po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej wchodzi do masy upadłości?

Mam ogłoszoną upadłość konsumencką od końca marca i jestem już po pierwszym kontakcie z syndykiem. Kilka dni temu miałam stłuczkę nie z mojej winy, a ubezpieczyciel wstępnie wyliczył około 8 tys. zł odszkodowania za uszkodzony samochód. Auto służy mi głównie do dojazdów do pracy, więc zastanawiam się, jak taka wypłata jest traktowana w trakcie postępowania. Czy takie odszkodowanie w całości wchodzi do masy upadłości, czy liczy się też to, że pieniądze mają pokryć naprawę auta?

Dyskusja (1)

Edyta84 /
Z tego co kojarzę, samo odszkodowanie po ogłoszeniu upadłości co do zasady może zostać potraktowane jako składnik masy upadłości, bo liczy się to, że prawo do tej wierzytelności powstało już w trakcie postępowania. Dużo zależy jednak od tego, czego dokładnie dotyczy wypłata, bo czym innym jest odszkodowanie za uszkodzony majątek, a czym innym np. zwrot konkretnych kosztów albo środki potrzebne do przywrócenia auta do używania. Jeśli samochód jest Ci potrzebny do pracy, to syndyk i sąd mogą patrzeć na to też praktycznie, a nie tylko „zero-jedynkowo”. W praktyce często duże znaczenie ma to, czy auto wchodzi do masy upadłości i jak zostało wcześniej zakwalifikowane przez syndyka. Sama wypłata od ubezpieczyciela nie zawsze oznacza, że od razu cała kwota przepada, ale bez zgłoszenia tego syndykowi lepiej nic z tym nie robić. Dobrze od razu przekazać mu decyzję ubezpieczyciela i napisać, że auto służy do dojazdów do pracy, bo to jest istotna okoliczność. Spotkałam się też z tym, że syndyk zgadzał się, żeby środki poszły faktycznie na naprawę auta, jeśli było ono potrzebne do normalnego funkcjonowania. Auto było wpisane przez syndyka jako składnik majątku przy upadłości?