Upadłość konsumencka
MiloszOddluzenie /

Co dokładnie robi syndyk po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej?

Jestem na etapie rozważania upadłości konsumenckiej i próbuję zrozumieć, jak w praktyce wygląda rola syndyka po ogłoszeniu upadłości. Wiem ogólnie, że zajmuje się majątkiem i kontaktuje z wierzycielami, ale nie wiem, czego realnie można się spodziewać na początku. Czy syndyk od razu sprawdza konto, mieszkanie, umowy i wszystkie rzeczy, które posiadam, czy dzieje się to stopniowo? Zastanawia mnie też, jak wygląda ustalanie listy wierzycieli i czy dłużnik ma wpływ na to, co zostanie sprzedane, a co jest potrzebne do normalnego życia. Chciałbym uniknąć błędów typu pominięcie jakiegoś składnika majątku albo zbyt późne przekazanie dokumentów, bo nie chcę sobie niepotrzebnie pogorszyć sytuacji. Może ktoś, kto przechodził przez takie postępowanie, napisze, jak wyglądały pierwsze tygodnie kontaktu z syndykiem?

Dyskusja (3)

Paulina_Komornik /
Syndyk zwykle najpierw porządkuje informacje: kontaktuje się z dłużnikiem, ustala skład majątku, sprawdza dokumenty, rachunki, umowy i zgłoszenia wierzycieli, a dopiero potem podejmuje konkretne decyzje co do sprzedaży składników czy planu spłaty. To nie zawsze wygląda jak „wejście i kontrola wszystkiego od razu”, ale trzeba liczyć się z tym, że będzie pytał o rzeczy, które mają znaczenie dla masy upadłości. Do poczytania w tym temacie jest też materiał Co robi syndyk podczas upadłości konsumenckiej?, bo dość jasno rozpisuje kolejne etapy pracy syndyka. W praktyce najważniejsze jest, żeby nie ukrywać majątku ani przelewów, bo to później potrafi mocno skomplikować sprawę.
EmiliaPrawo /
Syndyk na początku zwykle porządkuje informacje o majątku, dochodach, zobowiązaniach i wierzycielach, więc można się spodziewać pytań o konto, umowy, mieszkanie czy cenniejsze rzeczy, ale nie zawsze wygląda to jak jedna kontrola „od razu wszystkiego”. Dużo zależy od konkretnej sprawy i tego, co zostało wskazane we wniosku o upadłość. W praktyce ważne jest, żeby odpowiadać rzeczowo, nie ukrywać składników majątku i zachowywać dokumenty, bo syndyk później na tej podstawie ustala masę upadłości i przygotowuje sprawę do planu spłaty.
LeszekPrawoKomornik /
Syndyk po ogłoszeniu upadłości przede wszystkim ustala, jaki majątek wchodzi do masy upadłości, kontaktuje się z wierzycielami i zbiera dokumenty potrzebne do dalszego postępowania. Na początku zwykle prosi o informacje o kontach, dochodach, umowach, ruchomościach czy mieszkaniu, ale nie zawsze wygląda to jak jednorazowa kontrola wszystkiego naraz, raczej dzieje się etapami. Warto od razu odpowiadać rzeczowo i nie ukrywać składników majątku, bo później może to tylko skomplikować plan spłaty albo samo umorzenie zobowiązań.