Upadłość konsumencka
UpadloscMateusz /

Czy sprzedaż samochodu przed złożeniem wniosku o upadłość konsumencką może być problemem?

Jestem na etapie przygotowywania wniosku o upadłość konsumencką i zastanawia mnie jedna sprawa. Około cztery miesiące temu sprzedałem stary samochód za 12 tys. zł, a pieniądze poszły głównie na zaległy czynsz i rachunki. Nie wiem, czy taka transakcja może później zainteresować sąd albo syndyka. Czy ktoś miał podobną sytuację i musiał wyjaśniać, co stało się z pieniędzmi ze sprzedaży auta?

Dyskusja (2)

EmiliaPrawo /
Taka sprzedaż sama w sobie nie musi być problemem, zwłaszcza jeśli auto poszło za realną cenę, a pieniądze zostały wydane na normalne zaległości typu czynsz i rachunki. Sąd albo syndyk mogą po prostu zapytać o tę transakcję, bo przy upadłości patrzy się na majątek z ostatniego okresu i na to, czy nie było wyzbywania się go ze szkodą dla wierzycieli. Dobrze mieć umowę sprzedaży, potwierdzenie zapłaty i jakieś dowody, że środki faktycznie poszły na opłaty. Problem byłby większy, gdyby samochód sprzedano mocno poniżej wartości albo komuś bliskiemu. Czy masz potwierdzenia tych płatności za czynsz i rachunki?
Janek98 /
Taka sprzedaż sama w sobie nie musi być problemem, ale sąd albo syndyk mogą pytać, za ile auto poszło i na co konkretnie zostały wydane pieniądze, zwłaszcza że było to niedługo przed wnioskiem. Masz potwierdzenia przelewów albo rachunki za czynsz i opłaty?