Upadłość konsumencka
Zofia_Upadlosc /

Czy wyjazd za granicę do pracy po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej wymaga zgody syndyka?

Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i rozważam podjęcie pracy za granicą, ponieważ w Polsce mam ograniczone możliwości zarobkowe. Chciałabym ustalić, czy taki wyjazd wymaga wcześniejszej zgody syndyka albo sądu, czy wystarczy samo poinformowanie o zmianie miejsca pobytu. Interesuje mnie również, czy praca za granicą może wpłynąć na ustalanie planu spłaty wierzycieli. Czy w takiej sytuacji trzeba przekazywać syndykowi zagraniczną umowę o pracę oraz informacje o rachunku bankowym prowadzonym poza Polską?

Dyskusja (6)

BeataOddluzenieUpadlosc /
Sam wyjazd do pracy za granicę zwykle nie oznacza automatycznie, że trzeba mieć zgodę syndyka albo sądu, ale syndyk powinien wiedzieć, gdzie przebywasz i jaki masz dochód. To może mieć znaczenie przy ustalaniu planu spłaty, bo sąd patrzy na realne zarobki, koszty utrzymania i możliwości płatnicze. Dobrze też zachować potwierdzenia kosztów życia za granicą, bo same wyższe zarobki nie zawsze oznaczają większą nadwyżkę. Masz już ustalony plan spłaty, czy sprawa jest jeszcze na etapie pracy syndyka?
Arek84 /
Z mojego doświadczenia sam wyjazd do pracy za granicę nie był traktowany jako coś, na co trzeba mieć formalną zgodę syndyka, ale syndyk musiał wiedzieć, gdzie mieszkam i jakie mam dochody. U mnie prosili o aktualny adres, umowę albo potwierdzenia wypłat, bo to później miało znaczenie przy ocenie możliwości spłaty. Praca za granicą może więc wpłynąć na plan spłaty, zwłaszcza jeśli zarobki będą wyraźnie wyższe niż w Polsce, ale sąd patrzy też na koszty życia za granicą. Masz już syndyka po ogłoszeniu upadłości, czy sprawa jest jeszcze na etapie oczekiwania na dalsze pisma?
Eliza_84 / Odpowiedź do: Arek84
Arek84 dobrze to ujął, bo zwykle problemem nie jest sam wyjazd, tylko brak informacji dla syndyka o adresie, pracy i dochodach, zwłaszcza gdy sprawa jest jeszcze w toku i później ma być ustalany plan spłaty. Dochody z zagranicy też mogą być brane pod uwagę, więc lepiej mieć pod ręką umowę, paski wypłat albo przelewy; czy masz już wyznaczony plan spłaty, czy dopiero czekasz na decyzję?
KasiaPrawo /
Sam wyjazd do pracy za granicę zwykle nie wymaga osobnej zgody syndyka, ale trzeba go informować o zmianie adresu i sytuacji zarobkowej, bo dochody i koszty utrzymania mogą mieć znaczenie przy planie spłaty. Na jakim etapie sprawy jesteś: przed ustaleniem planu spłaty czy już po?
Aneta_81 / Odpowiedź do: KasiaPrawo
Zgadzam się z KasiąPrawo, że sam wyjazd nie jest raczej czymś, na co trzeba mieć formalną zgodę, ale ukrywanie zmiany miejsca pobytu mogłoby potem narobić problemów. Syndyk i sąd muszą mieć aktualny kontakt, bo pisma dalej będą szły w sprawie i brak odbioru korespondencji może zostać źle odebrany. Przy pracy za granicą znaczenie będą miały nie tylko wyższe zarobki, ale też realne koszty życia w danym kraju, czyli mieszkanie, dojazdy, ubezpieczenie czy utrzymanie na miejscu. To może mieć wpływ na plan spłaty, bo sąd patrzy na możliwości zarobkowe i sytuację osobistą, a nie tylko na samą kwotę wypłaty. Dobrze też mieć dokumenty potwierdzające dochód i koszty, żeby później nie było ustalania wszystkiego „na oko”. Jeśli plan spłaty nie jest jeszcze ustalony, taka zmiana może być dość istotna dla sprawy. Jeśli plan już jest, to przy większej zmianie sytuacji finansowej też może pojawić się temat jego modyfikacji. Na jakim etapie jest sprawa: syndyk jeszcze prowadzi postępowanie, czy plan spłaty został już wyznaczony?
MaciekKomornik /
Sam wyjazd do pracy za granicą zwykle nie wymaga zgody syndyka, ale trzeba go poinformować o zmianie adresu, dochodach i warunkach zatrudnienia, bo to może mieć znaczenie przy ocenie możliwości spłaty wierzycieli. Czy plan spłaty jest już ustalony, czy postępowanie jest jeszcze na etapie pracy syndyka?