Upadłość konsumencka
Bogumila_Oddluzenie /

Czy syndyk może zająć zwrot podatku po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej?

Mam ogłoszoną upadłość konsumencką od około trzech tygodni i jestem już po pierwszym kontakcie z syndykiem. Złożyłam wcześniej PIT i wychodzi mi zwrot podatku w wysokości około 1800 zł, głównie przez ulgę na dziecko. Czy taki zwrot trafia do masy upadłości, czy może zostać na moim koncie? Zastanawiam się też, czy urząd skarbowy sam przekazuje takie pieniądze syndykowi, czy najpierw wypłaca je upadłemu. Czy ktoś miał podobną sytuację już po ogłoszeniu upadłości?

Dyskusja (8)

Janek98 /
Zwrot podatku za okres sprzed ogłoszenia upadłości co do zasady wchodzi do masy upadłości, nawet jeśli wynika z ulgi na dziecko, więc syndyk może się nim zainteresować. W praktyce urząd skarbowy często robi potrącenia albo przekazuje środki zgodnie z informacją od syndyka, ale dobrze dopytać syndyka, czy już zgłosił się do urzędu w tej sprawie.
Daniel_Komornik /
U mnie było podobnie i syndyk od razu powiedział, że zwrot podatku po ogłoszeniu upadłości traktuje jako składnik masy upadłości, nawet jeśli wynika z ulgi na dziecko. Urząd skarbowy nie wypłacił mi tych pieniędzy normalnie na konto, tylko po informacji o upadłości temat poszedł przez syndyka. W praktyce dostałam tylko informację, że zwrot został ujęty w masie, bez większych negocjacji. Masz już od syndyka jakieś pismo w sprawie tego konkretnego zwrotu?
Jarek_Oddluzenie /
U mnie po ogłoszeniu upadłości zwrot podatku był traktowany jako składnik masy upadłości, nawet jeśli wynikał częściowo z ulgi na dziecko. Urząd skarbowy nie przelał pieniędzy na moje konto, tylko po informacji o upadłości rozliczał to już z syndykiem, choć wiem, że czasem zależy to od tego, kiedy dokładnie poszła informacja do urzędu. Syndyk i tak pytał mnie o PIT i przewidywany zwrot, więc lepiej mieć to jasno ustalone, żeby potem nie było nieporozumień. Masz już jakąś wiadomość z urzędu, czy zwrot jest jeszcze tylko w systemie jako oczekujący?
Marta_Upadlosc / Odpowiedź do: Jarek_Oddluzenie
Jarek, a pamiętasz może, czy syndyk sam zgłaszał coś do urzędu skarbowego, czy urząd już miał informację z sądu po ogłoszeniu upadłości? Pytam, bo przy zwrocie z ulgi na dziecko chyba sporo zależy od tego, na jakim etapie urząd zdążył rozliczyć PIT.
Sylwia81 /
Co do zasady zwrot podatku po ogłoszeniu upadłości może wejść do masy upadłości, nawet jeśli wynika z ulgi na dziecko. W praktyce dużo zależy od tego, jak syndyk zakwalifikuje ten zwrot i za jaki okres powstała nadpłata, bo urząd skarbowy często weryfikuje informację o upadłości i może przekazać środki syndykowi albo wstrzymać wypłatę. Jeśli pieniądze trafią najpierw na Twoje konto, dobrze od razu poinformować o tym syndyka, bo samodzielne zatrzymanie zwrotu może później wywołać problem. Czy PIT dotyczy roku sprzed ogłoszenia upadłości?
Zuzanna96 /
Co do zasady taki zwrot podatku po ogłoszeniu upadłości może być traktowany jako składnik masy upadłości, ale przy uldze na dziecko bywa to różnie oceniane w praktyce, więc nie zakładałbym z góry, że całość zostanie u Ciebie. Czy syndyk już pytał o ten PIT albo o spodziewany zwrot?
MikolajUpadlosc / Odpowiedź do: Zuzanna96
Zuzanna96 dobrze to ujęła, bo po ogłoszeniu upadłości zwrot podatku nie jest już tak oczywistą sprawą jak normalnie. Syndyk może uznać go za majątek upadłego i domagać się przekazania do masy, zwłaszcza jeśli prawo do zwrotu powstało przed albo w okolicach ogłoszenia upadłości. Przy uldze na dziecko faktycznie spotyka się różne podejście, bo część osób argumentuje, że to środki związane z utrzymaniem dziecka. Nie liczyłbym jednak na to, że urząd skarbowy po prostu wypłaci pieniądze i temat się zamknie. Czasem urząd po informacji o upadłości kontaktuje się z syndykiem albo środki są kierowane zgodnie z jego stanowiskiem. Dobrze mieć przygotowany PIT i informację, z czego wynika ten zwrot, żeby nie było potem nieporozumień. Jeśli pieniądze trafią na konto, i tak mogą pojawić się pytania ze strony syndyka. Syndyk wspominał już coś konkretnie o zwrotach z urzędu skarbowego?
MartynaRestruktOddluzenie /
Z tego co kojarzę, sam fakt, że zwrot wynika głównie z ulgi na dziecko, nie przesądza jeszcze automatycznie, że zostaje poza masą upadłości. Po ogłoszeniu upadłości syndyk zwykle interesuje się też nadpłatą podatku, bo jest to wierzytelność wobec urzędu skarbowego, która może wejść do masy. Często urząd skarbowy, gdy ma informację o upadłości, nie przelewa już pieniędzy bezpośrednio upadłemu, tylko kontaktuje się z syndykiem albo przekazuje środki zgodnie z jego dyspozycją. Może się jednak zdarzyć, że przelew trafi najpierw na Twoje konto, zwłaszcza jeśli systemowo nie zostało to jeszcze odnotowane. W takiej sytuacji nie traktowałbym tego od razu jako pieniędzy „do swobodnego użycia”, bo syndyk może później poprosić o ich wydanie. Dobrze byłoby po prostu powiedzieć syndykowi, że taki zwrot jest spodziewany i zapytać, jak on to widzi w Twojej sprawie. Znaczenie może mieć też data powstania prawa do zwrotu i moment ogłoszenia upadłości, więc nie zawsze odpowiedź jest identyczna w każdej sprawie. Czy PIT dotyczył dochodów z roku sprzed ogłoszenia upadłości?