Upadłość konsumencka
BilansAleksandra /

Gdzie sprawdzać ogłoszenia syndyka po upadłości konsumenckiej?

Jestem po ogłoszeniu upadłości konsumenckiej i próbuję zrozumieć, gdzie mam na bieżąco sprawdzać ogłoszenia syndyka. Wiem, że dużo rzeczy pojawia się w KRZ, ale nie mam pewności, czy szukać po swoim nazwisku, sygnaturze sprawy, NIP-ie z dawnej działalności czy jeszcze inaczej. Chodzi mi głównie o to, żeby nie przegapić jakiegoś obwieszczenia, zwłaszcza jeśli syndyk będzie sprzedawał składniki majątku albo wyznaczy termin na zgłoszenia. Czy takie ogłoszenia da się jakoś zweryfikować, żeby mieć pewność, że dotyczą mojej sprawy, a nie podobnej osoby lub firmy? Będę wdzięczna za praktyczne wskazówki, jak to normalnie sprawdzać bez przeklikiwania przypadkowych wyników.

Dyskusja (2)

Mirek90 /
Ja bym zaczął od KRZ i szukał przede wszystkim po sygnaturze sprawy, bo nazwisko potrafi dać za dużo przypadkowych wyników. Jeśli była wcześniej działalność, to NIP też warto sprawdzić, zwłaszcza gdy chodzi o jakieś składniki majątku związane z firmą. Dobrze też co jakiś czas zaglądać w obwieszczenia, bo przy sprzedaży majątku terminy bywają krótkie i łatwo coś przeoczyć.
Justyna92 /
Też bym pilnowała głównie sygnatury w KRZ, bo po samym nazwisku łatwo się zakopać w wynikach, a przy dawnej działalności NIP może wyłapać rzeczy, które inaczej umkną. Warto jeszcze sprawdzać, czy w obwieszczeniu nie ma osobnego terminu na składanie ofert albo zastrzeżeń, bo to potrafi być krótki czas. Tu jest całkiem praktycznie opisane, gdzie i jak tego szukać: Gdzie znaleźć ogłoszenia syndyków? Praktyczny przewodnik po KRZ i obwieszczeniach.